Foliowanie
Foliowanie ma zabezpieczyć produkty przed uszkodzeniem, zanieczyszczeniem, promieniowaniem UV, wilgocią lub w wypadku produktów spożywczych szybkim zepsuciem. Foliowanie to pokrycie powierzchni materiału lub produktu warstwą folii z tworzyw sztucznych.
Proces foliowania dzielimy w zależności od temperatury na:
- foliowanie na zimno ( z użyciem kleju)
- foliowanie na gorąco (zgrzewanie)
Foliowanie przemysłowe odbywa się w halach produkcyjnych, magazynach lub hurtowniach z użyciem specjalistycznych maszyn. Maszyny te tworzą linię produkcyjną, linię pakowania lub tunele grzewcze. W zależności od typu maszyny można uzyskać foliowanie jedno- lub dwustronne, luźne lub obkurczone na produkcie, klejone lub zgrzewane.
Folie używane do foliowania to polipropylen, polietylen, PCV, PE, Poliolefine i wiele innych.
Dobierane są odpowiednio do wagi i wielkości pakowanego produktu, folie do pakowania żywności muszą posiadać odpowiednie atesty, podobnie jak maszyny i technologie używane w procesie takiego pakowania.
Najczęściej foliowane produkty to: broszury, książki, gadżety, materiały promocyjne i reklamowe, magazyny, gazety, kalendarze, kosmetyki, chemia gospodarcza, artykuły biurowe, akcesoria samochodowe, żywność i odzież.