Twój doradca: Piotr Stachurski | +48 602 430 090|piotr.stachurski@bmt-packing.pl
Miód 2017-10-02T23:41:18+00:00

Konfekcjonowanie miodu

Konserwowanie miodu czyli dodawanie konserwantów lub umieszczanie go w słoikach i pojemnikach zapewniających długą świeżość nie jest konieczne. Sam miód jest doskonałym “konserwantem”, wymaga jedynie wyeksponowania jego prozdrowotnych i smakowych zalet. Konfekcjonowanie miodu polega więc z jednej strony na doborze odpowiedniego dla tego produktu opakowania a z drugiej jest wieloetapowym procesem, który prowadzi do powstania tego doskonałego wyrobu finalnego. Etapy tego procesu to kolejno: odwirowanie plastrów i usunięcie zanieczyszczeń z uzyskanego surowca, wstępny rozlew do dużych pojemników a następnie dekrystalizacja miodu w dużych pojemnikach i rozlewanie do mniejszych detalicznych opakowań.

W trakcie takiego konfekcjonowania miód poddawany jest również dodatkowej “obróbce”: filtracji pyłków roślin, dodawania propolisu, pyłku, olejków eterycznych czy kremowania.Samo rozlanie miodu w odpowiadające mu opakowanie z naklejoną kolorową etykietą jest tu tylko małym dodatkiem “marketingowym”. Zawartość musi bronić się sama.