Twój doradca: Piotr Stachurski | +48 602 430 090|piotr.stachurski@bmt-packing.pl
Olej 2017-10-02T23:41:27+00:00

Konfekcjonowanie oleju

Konfekcjonowanie olejów jadalnych wymaga dużej wiedzy na ich temat, nie wszystkie oleje mogą być przechowywane w jednakowych plastikowych butelkach tak jak to widzimy w przypadku olejów rafinowanych dostępnych w sklepach.

Konfekcjonowanie oleju

Oleje tłoczone na zimno wymagają ciemnego brązowego szkła lub całkowicie nieprzezroczystych opakowań takich jak metalowe puszki. Ważna jest również temperatura przechowywania oleju, zwłaszcza, gdy jest to olej tłoczony na zimno, taki jak olej lniany, konopny i olej z dyni – najwartościowsze pod względem zdrowotnym oleje dostępne na rynku. Konfekcjonowanie olejów jadalnych wysokiej jakości to sztuka i nie ma na rynku wielu firm, które ją opanowały. Tłoczone na zimno oleje najwyższej jakości pakowane są w ciemnobrązowe szkło dodatkowo chronione termicznie zewnętrznym steropianowym termosem. Takie opakowanie utrzymuje przez 48 godzin temperaturę poniżej 10 stopni Celsjusza od czasu zakupu do umieszczenia butelki w domowej lodówce.

Odrębnym tematem jest konfekcjonowanie rafinowanych olejów na przemysłowych liniach rozlewniczych. Tego typu “konfekcjonowaniem” zajmują się zakłady produkcji olejów roślinnych.